Muziek voor alles over alles

Music washes away from the soul the dust of everyday life“, las ik onlangs als spreuk op Facebook. Zo’n uitspraak triggert me om daarover te mijmeren. Ik ken de ervaring dat muziek me uittilt boven het alledaagse. Maar wat gebeurt er dan? En waarom zou ik boven het alledaagse uitgetild willen of moeten worden?

Muziek heeft me vaak een uitweg geboden in moeilijke tijden. Als ik me ongelukkig voel kan ik door op te gaan in muziek even uit mijn vervelende gevoelens stappen…die even parkeren en elders vertoeven, in een prettiger werkelijkheid. Niet zelden is muziek luisteren of maken een vluchtweg voor me geweest. Zo kon ik extatische pieken ervaren als het leven voor mij op een vruchteloze laagvlakte leek. Om daarna natuurlijk weer terug te moeten vallen in de werkelijkheid van alledag.

Muziek kan me ook ‘optillen’ zonder dat het een vluchtroute is. Het kan emoties beter uitdrukken dan woorden doen, energie geleiden, mij brengen naar een plek van waaruit ik dieper ervaar, helderder zie, nieuwe impulsen krijg, inspiratie opdoe. Waardoor ik niet neersmak na een droomvlucht maar juist met nieuwe bezieling verderga.

‘The dust of everyday life’ schud ik graag van me af. Niet om van dat dagelijkse leven af te zijn, maar om er juist helemaal in aanwezig te kunnen zijn. Door allerlei kieren en gaten hoopt er zich een stoflaag op in mij….het stof van oude patronen, oordelen en meningen, angsten en verkrampingen, dat in de loop van de dagen opwaait in contact met mensen en de dingen die me bezighouden.

Allerlei soorten muziek doen als een frisse wind mijn stof opwaaien: muziek die me doet huilen en daarom juist troost, muziek die een sensuele danseres in mij wakker roept, muziek die mijn energie hoog opzweept, muziek die mijn brein aan het puzzelen zet, muziek die mijn onderhuidse frustraties de ruimte geeft, muziek die mijn tederste gevoelens aanwakkert, muziek die mijn hart opent, muziek die mij tot diepe stilte brengt….en nog veel meer. Er is muziek voor alles en over alles.

Het leven trilt, zoemt, fluistert, neuriet, zucht, weeklaagt, kreunt, schuurt, schreeuwt, galmt, jubelt, zwijgt, in het ritme van hartslag, getijden van zon en maan en adem. Muziek is van deze dingen gemaakt…om het bestaan in al zijn aspecten uit te drukken en te bezingen.

Muziek die me bij uitstek dieper het leven in brengt, is mijn eigen lied, dat in het moment zelf ontstaat. Dat lied kan alleen maar over mij gaan. Het kan niet buiten mij om. Ik weet van mezelf dat ik vaak liever vermijd mijn eigen lied van dit moment te zingen of te spelen. Want dat kan alleen maar beginnen waar ik nu ben, en dat is niet altijd waar ik wil zijn. Toch is het dat lied dat me ook meeneemt naar een andere plek, een nieuwe (en stof-vrije) ruimte; mijn ziel haalt vrij adem.