Wat is stembevrijding?

Momenteel bied ik tijdelijk geen workshops of sessies Stembevrijding aan. Zodra het weer mogelijk is zal ik het duidelijk aangeven op mijn website.

image

In ons bevinden zich de adem en onze waarheden en onze verlangens. Samen vormen ze het lied, het scheppingslied dat we al zo lang hebben willen zingen.” (Clarissa Pinkola Estés)
 

Jouw ziel wil zingen
In mijn eigen kennismaking met Stembevrijding kwam ik het begrip ‘Ziel’ tegen. Dat woord kende ik wel, vanuit mijn katholieke achtergrond, maar had nooit echt begrepen wat dat nou was. Toen ik mijn leraar Jan Kortie hoorde zeggen: “Jouw ziel wil zingen”, begreep ik echter direct precies wat hij bedoelde.

Mijn ziel is namelijk diegene in mij die wil zingen! Niet om iets tentoon te spreiden dat ik toevallig vrij goed kan, of omdat zingen een leuke hobby is, maar mijn ziel wil zingen omdat het zichzelf wil uitdrukken. Zichzelf, mijzelf, in al mijn eigenheid!

Uitdrukken wie je bent
Via onze stem kunnen we voluit uitdrukken wat in ons leeft, wie we van binnenuit zijn. Uitdrukken wie we werkelijk zijn is een diep menselijk verlangen! Onze ziel wil dat ongecensureerd en onbevangen mogen doen, want ze is de ‘stamhouder’ van dat verlangen.

De ontmoedigde zanger
Die stem van ons is uniek, enig in haar soort. Net zoals we zelf zijn. “Ons zingen is er van zichzelf niet op uit om indruk te maken”, schrijft Jan Kortie. Toch hebben we vaak allerlei oordelen of verwachtingen over ons zingen. We vergelijken, er zijn tekortkomingen die we willen wegwerken en er valt technisch van alles bij te spijkeren. Dat kan zo ontmoedigen, dat we helemaal stoppen met (openlijk) zingen. Ook geoefende zangers kunnen zo worstelen met ‘niet goed genoeg’, dat het plezier ver te zoeken is.

Hoe jij nu zingt is precies de bedoeling! 
Stembevrijding is een benadering die uitnodigt tot vrijuit zingen. Door het vinden en laten klinken van jouw eigen stem, ga je vanuit de wereld van het tekort in de wereld van de overvloed, waar niet gemeten wordt met maten van ‘mooi of lelijk’. Hoe jij nu zingt is precies de bedoeling! Een geruststellend perspectief. Je komt in contact met jouw uniciteit en waarheid van dit moment. Hoe klink jij met jouw kracht en kwetsbaarheid, je liefde, je boosheid, je verdriet of vreugde? Je mág voluit klinken en gehoord worden!

Een cadeau voor anderen
Zingend van binnenuit zul je versteld staan: “klink ik zó?” en “ik wist niet dat ik dat in me had!” Bovendien werken jouw vrijheid en ruimte aanstekelijk; toehoorders ervaren jouw onbevangen zingen als een cadeau!

Bereidheid
Er is niets anders nodig dan jouw verlangen en bereidheid. Een verlangen naar een wijdere ruimte of naar oprecht contact. En de bereidheid om over een drempel te gaan, al is het maar een klein mini-stapje.