‘If it’s Magic’

Ik had het geluk een opgroeiende tiener te zijn in de tijd dat ‘Songs in the key of life‘ van Stevie Wonder uitkwam. Er ging een wereld voor me open; een opwindende wereld vol schoonheid, rijkdom en vreugde! Nog altijd valt bovendien de invloed en betekenis van dit album voor de loop van de muziekgeschiedenis niet te overschatten.

De liedjes van ‘Songs in the key of life’ hebben mij muzikaal gevormd. Daarbij komt dat ik ook innerlijk beïnvloed ben door veel van deze liedjes. Één zo’n ‘sleutel-liedje’ is voor mij het poëtische ‘If it’s magic’.

If it’s magic

If it’s magic then why can’t it be everlasting
like the sun that always shines
like the poets in this rhyme
like the galaxies in time

If its pleasing then why can’t it be never leaving
like the day that never fails
like on sea shores there are shells
like the time that always tells

It holds the key to every heart
throughout the universe
It fills you up without a bite
and quenches every thirst, so…

If its special then with it why aren’t we as careful
as making sure we dress in style
posing pictures with a smile
keeping danger from a child

It holds the key to every heart
throughout the universe
It fills you up without a bite
and quenches every thirst
So

If its magic why can’t we make it everlasting
like the lifetime of the sun
it will leave no heart undone
for there is enough for everyone

Een magische, spirituele song. Telkens als ik dit hoor ben ik betoverd door de schoonheid en diepte ervan. Ik ben al vanaf de eerste keer dat ik het hoorde gefascineerd door de ‘It’ in dit liedje: “if It’s magic….then why..?”

Dit liedje verwoordt een levensvraag die ik vanaf mijn kindertijd al bij me draag: Als ‘Het’ (leven?) zo’n kostbaar wonder is, van zo’n onschatbare waarde, waarom kunnen wij mensen er dan niet behoedzaam en liefdevol mee omgaan? Ik heb nog steeds geen antwoord gekregen…

Hier kun je zelf luisteren.