‘Fix you’

Ik ken mijn ‘klassiekers’ nogal slecht. Dit overbekende nummer van Coldplay was vele jaren dan ook geheel aan mij voorbijgegaan. Totdat ik het zag en hoorde in een documentaire over het Amerikaanse ouderen-koor ‘Young@Heart’. Het werd zittend gezongen door een broze meneer van in de tachtig, met een slangetje in zijn neus en een zuurstoftank naast zijn stoel op de grond. Dat woordje ‘broos’ slaat op zijn fysieke gezondheid, maar wát een stem en wát een aanwezigheid! En hoe wáár klonk dit liedje uit zijn mond! Voor mij een ontroerende en onvergetelijke vertolking van het nummer dat ik daarna pas in de oorspronkelijke versie leerde kennen: die van de band Coldplay.

Fix you

When you try your best but you don’t succeed
When you get what you want but not what you need
When you feel so tired but you can’t sleep
Stuck in reverse

And the tears come streaming down your face
When you lose something you can’t replace
When you love someone but it goes to waste
Could it be worse?

Lights will guide you home
And ignite your bones
And I will try to fix you

And high up above or down below
When you’re too in love to let it go
But if you never try you’ll never know
Just what you’re worth

Lights will guide you home
And ignite your bones
And I will try to fix you

Tears stream down your face
When you lose something you cannot replace
Tears stream down your face
And I

Tears stream down your face
I promise you I will learn from my mistakes
Tears stream down your face
And I

Lights will guide you home
And ignite your bones
And I will try to fix you

‘Fix you’ raakt mij zo diep omdat het voor mij gaat over liefde. Liefde die overeind blijft in alle omstandigheden. En dan speciaal in die omstandigheden waarbij ik machteloos sta ten opzichte van pijn en verdriet van een ander of anderen. Er zijn van die situaties waarbij ik niets kan doén al zou ik nog zo graag willen. Lege handen. Het enige wat ik kan is mijn liefde ‘sturen’, vanuit een plek waar geen wanhoop is, mijn hart. Misschien is dat hetzelfde als voor iemand bidden…

Een liedje, met de intentie de ander te ‘omhullen’ in liefde, zo’n klein gebaar. En hoe groots tegelijk! Die grootsheid hoor ik helemaal terug in de climax van de gitaarsolo, met daarna de verstillende conclusie die mij als een liefdesbetuiging in de oren klinkt: “…and I will try to fix you.”

Een link naar ‘Fix you’ van Coldplay
En naar de versie van Young@Heart….