‘Sure on this shining night’

Sure on this shining night
Of star made shadows round,
Kindness must watch for me
This side the ground.
The late year lies down the north.
All is healed, all is health.
High summer holds the earth.
Hearts all whole.
Sure on this shining night I weep for wonder wand’ring far
alone
Of shadows on the stars.

Een deel van een gedicht van de Amerikaanse schrijver James Agee, op muziek gezet door de componist Morten Lauridsen.

Afgelopen jaar kwam ik per toeval op het spoor van de trailer van de documentaire ‘Shining night’, over het werk van Morten Lauridsen. Daarin hoorde ik voor het eerst stukjes van dit lied. Ik werd er volledig door van de sokken geblazen. Zoiets moois had ik zelden gehoord in mijn leven. Mijn eerste gedachte was: wie zoiets maakt heeft een heel kort lijntje met de hemel (waarvan het bestaan bij het horen van deze muziek gelijk ook onweerlegbaar lijkt)! Meer dan eens heb ik het lied al gedeeld op Facebook en per mail naar mensen gestuurd, want “dit moét je horen, zoiets moois!”

Als ik dit lied hoor, de combinatie van de tekst en de muziek, en dan zo schitterend uitgevoerd als in de versie die ik hieronder deel, voel ik me opgenomen in een groot, warm en harmonieus geheel van liefde en vrede. Dat klinkt nogal verheven, maar het is niet minder dan dat. Het lied zegt mij, dat alles uiteindelijk ‘goed’ is. Weer zo’n voorbeeld van het feit dat ik, wat ik niet kan geloven of begrijpen met mijn denken, via muziek ervaren kan.

Om zelf te luisteren: Sure on this shining night