De vermoeide Kerstengel…

Nu het kerstfeest nadert duiken overal engelen op. Afgebeelde, maar ook levensechte. Heerlijk dat er nu zichtbaar veel mensen zijn die graag iets doen voor een ander. Er zijn van die mensen die eindeloos van zichzelf uitdelen. We ervaren hen als ‘engelen’. Bij sommigen lijkt dat geven moeiteloos en vanzelfsprekend te gaan. Er is een onuitputtelijke overvloed van waaruit ze putten.

Het engel-zijn kan ook een dwingend karakter hebben. Het komt me wel bekend voor: de rol van engel willen spelen. Engel als immer lieve, niet op persoonlijkheid-foutjes te betrappen persoon. Een rol die veel vrouwen nastreven. Mannen ook wel. Want het is een top-rol! Vrijwel iedereen sympathiseert met deze personage! Wie perfect lijkt en altijd lief en aardig, valt in de smaak. Men zal geen confrontatie met ons aangaan en ons niet in de steek laten, hopen we. Maar voor we het weten zijn we erop beducht dat we geen ‘fouten’ maken.

20131221-093542.jpg

Deze rol van engel begeren gebeurt niet bewust. Het sluipt erin. Misschien wel als mechanisme om overeind te blijven in de wereld. Maar is het vol te houden? Er zijn erg veel vermoeide engelen. Steeds maar ‘je best doen’ wordt ploeteren tegen de stroom in. Vermoeide engelen geven niet meer vanuit hun eigen overvloed maar vanuit schaarste en angst.

De engel Gabriël in het kerstverhaal is een boodschapper van God. Geen ‘pleaser’, maar iemand die oproept tot het gaan buiten de gebaande paden. Iemand ook, die zichzelf niet probeert te handhaven, maar een open kanaal is voor ‘hogere waarden’ als waarheid en liefde. Deze boodschapper geeft je een uitdaging, een roep om groter te worden dan je denkt dat je bent.

Ik vermoed dat we allemaal wel de verschillende engel-rollen vervullen: soms moeiteloos geven, soms ploeteren om aan onze rol vast te houden, soms de boodschapper zijn van een uitdagende waarheid. We kunnen zacht en lief zijn in het dagelijks leven en onverwacht krachtig positie innemen voor een hoger doel, daarbij de confrontatie niet schuwend.

Met kerst komt het voor mij allemaal voorbij. Engelen, inspirerende wezens…..
Fijne feestdagen!