Pippi en de vrije geest

Ik ken een hele leuke vrouw die een rokje heeft waar een afbeelding van Pippi Langkous op staat. Ik word er altijd vrolijk van als ze het draagt. Ze vertelde me dat het vaak reacties oproept als ze over straat gaat of in de trein zit. En dat niet alleen kinderen, maar ook volwassenen er enthousiast op reageren. Er zijn misschien ook wel eens mensen bij, die meewarig de schouders ophalen en zich afvragen welke volwassen vrouw er nu zoiets aantrekt! Maar ik vermoed dat ook zij er stiekum een beetje jaloers op zijn. Ze zien iemand die hen ergens aan herinnert…..aan iets waar ze misschien wel in even grote mate naar verlangen als voor terugschrikken.

Pippi is natuurlijk puur jeugdsentiment. Maar Pippi staat ook ergens voor. Ze vertegenwoordigt levenslust, originaliteit, speelsheid, kracht, fantasie, dapperheid, rechtvaardigheid, eigenzinnigheid, diepe en onvoorwaardelijke vriendschap, spontaniteit, eerlijkheid…..en zo nog meer van die heerlijke kwaliteiten waar we allemaal graag méér van zouden willen. Maar die we sinds onze kindertijd hebben verdund met een flinke scheut cynisme en rationaliteit. Realisme, noemen we dat. Soms denk ik: je zou het ook ‘afgestompt’ kunnen noemen.

Pippi is tamelijk rebels, want ze zit niet in het keurslijf van ‘hoe het hoort’. Maar haar rebelsheid is geen afzetten tegen….ze volgt eenvoudigweg haar hart, ook als dat in strijd is met de regels. Ze heeft alleen zichzelf als norm. Zij doet daarmee vaak waar anderen alleen maar van durven te dromen! Zij denkt niet in beperkingen, maar in mogelijkheden. Ze kent maar weinig angst en is strijdbaar en onverschrokken als ze onrechtvaardigheid tegenkomt. Ze is volkomen eerlijk en zichzelf. Een masker draagt ze niet. De afwijzing en weerstand die ze door haar levenswijze, gedrag en uiterlijk tegenkomt doen geen afbreuk aan haar vertrouwen in zichzelf.

Pippi is een onovertroffen levenskunstenaar. Ze geniet van eenvoudige dingen. Saaie huishoudelijke klusjes maakt ze tot een spel. Met behulp van haar creatieve geest en speelsheid weet ze van elke dag een feest te maken. Ze maakt haar eigen dromen waar, én de dromen van anderen. Daarmee is ze onweerstaanbaar voor iedereen die bereid is de bestaande denkkaders te verruimen.

Pippi is één en al vrijgevigheid. Ze hecht niet aan bezittingen of geld en deelt graag van alles uit. Maar één ding wil ze nooit inleveren: haar vrijheid. Geen ouderlijk gezag, school of rechterlijke macht kan haar dwingen deze op te geven. Ze ontkomt aan alle belagers van deze kostbare schat. Het is niet zomaar een vrijheid in de zin van: ik doe lekker waar ik zelf zin in heb. Het is de vrijheid om volkomen puur, echt en wáár te zijn. Om simpelweg trouw te zijn aan haar levensbestemming.

Wie zou niet graag wat meer ‘Pippi’ in het bloed hebben? Ik in ieder geval wel. Ik laat me graag aansteken door haar enthousiasme, haar vrije geest. Fijn dat ik af en toe dat rokje voorbij zie wapperen, om me daaraan te herinneren!

IMG_0817.JPG